SIFA 2023 - «Προσωρινές» αλλαγές στο Twitter. Πόσες δημοσιεύσεις μπορούν να διαβάσουν οι επαληθευμένοι λογαριασμοί

«Προσωρινές» αλλαγές στο Twitter. Πόσες δημοσιεύσεις μπορούν να διαβάσουν οι επαληθευμένοι λογαριασμοί

Το Twitter επιβάλλει προσωρινό όριο στον αριθμό των tweets που μπορούν να δουν οι χρήστες κάθε μέρα, μια κίνηση που πυροδότησε αντιδράσεις από ορισμένους χρήστες.

Η πλατφόρμα εφάρμοσε προσωρινά όρια ανάγνωσης για να αντιμετωπίσει τα «ακραία επίπεδα» εξαγωγής-συλλογής δεδομένων (data scraping) και χειραγώγησης του συστήματος, δήλωσε αργότερα ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Έλον Μασκ σε ανάρτησή του.

Οι επαληθευμένοι λογαριασμοί περιορίζονται προσωρινά στην ανάγνωση 6.000 αναρτήσεων την ημέρα, είπε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι οι μη επαληθευμένοι λογαριασμοί και οι νέοι μη επαληθευμένοι λογαριασμοί περιορίζονται στην ανάγνωση 600 και 300 αναρτήσεων την ημέρα αντίστοιχα.

Οι χρήστες άρχισαν να αναφέρουν προβλήματα πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα το Σάββατο, αφού έλαβαν ειδοποιήσεις ότι είχαν υπερβεί το «όριο τιμών». Ο αριθμός των αναφορών κορυφώθηκε σε σχεδόν 7.000 περίπου στις 11:30 π.μ. στη Νέα Υόρκη πριν μειωθεί, σύμφωνα με το Downdetector. Μετά την ανακοίνωση του Μασκ για τα όρια, στην πλατφόρμα τρένταραν θέματα σχετικά με τη δυσαρέσκεια των χρηστών χρησιμοποιώντας τα hashtags TwitterDown και RIP Twitter.

Η κίνηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Twitter ότι θα απαιτήσει από τους χρήστες να έχουν λογαριασμό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για να βλέπουν τα tweets, μια κίνηση που ο Μασκ χαρακτήρισε την Παρασκευή «προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης».

Ο Μασκ είχε δηλώσει ότι εκατοντάδες οργανισμοί ή και περισσότεροι αποσπούν δεδομένα του Twitter «εξαιρετικά επιθετικά», επιδρώντας στην εμπειρία του χρήστη. Νωρίτερα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις εταιρίες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI, η ιδιοκτήτρια του ChatGPT, για τη χρήση των δεδομένων του Twitter για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τους.

Το Twitter βασίζεται στην προσβασιμότητα των tweet του στο Διαδίκτυο για να αυξήσει το ενδιαφέρον για την πλατφόρμα, για παράδειγμα, μέσω των χρηστών που στέλνουν tweets σε φίλους ή επαφές που δεν έχουν λογαριασμούς. Ο Μασκ έχει κάνει μια σειρά από αλλαγές από τότε που ανέλαβε την εταιρεία πέρυσι. Τον Μάρτιο, το Twitter άρχισε να χρεώνει για την πρόσβαση στη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του ή API. Το API του Twitter χρησιμοποιήθηκε από δημοφιλείς εφαρμογές τρίτων, όπως το πλέον ανενεργό Tweetbot και το Twitterific, πέρα από ακαδημαϊκούς ερευνητές. Τώρα το Twitter χρεώνει τους πελάτες 42.000 δολάρια το μήνα για να έχουν πρόσβαση μόνο στο 1% των tweets.

Επίσης, τον Απρίλιο, ο Μασκ απενεργοποίησε προσωρινά τα likes, τις απαντήσεις και τα retweets εάν ένα tweet είχε σύνδεσμο προς το Substack, την πλατφόρμα ενημερωτικών δελτίων. Μετά από παράπονα, ακύρωσε την αλλαγή.

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική