Η νέα μόδα του tik-tok και προβληματισμός για ανήλικους χρήστες. Αύξηση υποθέσεων πορνογραφίας λόγω καραντίνας

Αύξηση των περιστατικών παιδικής πορνογραφίας λόγω καραντίνας – Ανήλικα παιδιά χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Η νέα μόδα που ονομάζεται tik-tok και ο προβληματισμος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Όσα αναφέρει στη Cyprus Times o Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Κάρκας

Μιλώντας στη Cyprus Times o Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργος Κάρκας αναφέρθηκε στην αύξηση των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας που καταγράφονται στην Κύπρο καθώς και την ανεξέλεγκτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους χρήστες και τους κινδύνους που καραδοκούν.

«Είναι γεγονός ότι η καθημερινότητά μας είχε αλλάξει την χρήση του διαδικτύου ειδικά την περίοδο του περιορισμού λόγω κορωνοϊού. Αναγκαστικά το τελευταίο διάστημα είχαμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για διάφορους σκοπούς. Μεταξύ άλλων και για σκοπούς εκπαίδευσης καθώς συνεχίζουν ακόμη να γίνονται μαθήματα μέσω του διαδικτύου» σημειώνει.

Σε ερώτηση μας αν παρατηρήθηκε αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους και συγκεκριμένα των Facebook, Instagram, και Tik-Tok ο κ. Κάρκας μας επισημαίνει πως «υπάρχει ραγδαία αύξηση αυτών των μέσων από ανήλικα παιδιά και αυτό οφείλεται λόγω και του lockdown που επιβλήθηκε».

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση μας αν υπάρχουν ενδείξεις ότι από διάφορες πλατφόρμες παρατηρούνται υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας ο Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης, αναφέρει ε πως «ναι όντως παρατηρήθηκε αύξηση της ροής των αδικημάτων από χρήστες που κατέβασαν και ανέβασαν φωτογραφίες και βίντεο πορνογραφικού υλικού. Σίγουρα καταγράφηκαν και στην Κύπρο κάποια περιστατικά και αυτά φαίνονται από τις συλλήψεις που κάνει το Τμήμα μας» σημειώνει.

Η νέα μόδα που ονομάζεται Τik-Τok

Η νέα μόδα που ονομάζεται tik- tok έχει κάνει την εμφάνιση της λίγο πριν την εποχή της καραντίνας με 500 εκατομμύρια χρήστες σε 150 χώρες. Το application για τη δημιουργία σύντομων βίντεο είναι η νέα μόδα στον κόσμο των social media, ωστόσο καθημερινώς ανήλικα παιδιά ανεβάζουν βίντεο με χορούς και φίλους χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που καραδοκούν.

Σε ερώτηση αν η νέα πλατφόρμα tik-tοκ προβληματίζει το Γραφείο Καταπολέμησης ο κ. Κάρκας, αναφέρει «μας προβληματίζει όπως μας προβληματίζουν και οι άλλες πλατφόρμες. «Η νεολαία σήμερα θέλει να γίνει youtuber. Σίγουρα ένα παιδί που ανεβάζει από μόνο του βίντεο χωρίς να το επιβλέπει κανένας από τους γονείς τους και ειδικά αν είναι κάτω των 14 ετών που είναι πιο ευάλωτα μπορεί να ανεβάσουν βίντεο που εμπεριέχουν προσωπικά δεδομένα άλλων προσώπων είτε μπορεί να εμπεριέχουν κίνδυνο στην αναγνώριση τους από επιτήδειους που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες αυτές» εξηγεί.

«Είναι πολύ εύκολο ένας χρήστης να προσεγγίσει με τρόπο ένα παιδί όταν δει το υλικό που ανεβάζει στα συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα μεθοδεύσει διάφορους τρόπους. Θέλει τεράστια προσοχή και επιτήρηση των ανηλίκων» λέει ο κ.Κάρκας

Σημειώνει επίσης πως υπάρχει τρόπος και δίοδος επικοινωνίας με την εταιρεία Tik-Tok και μπορούν να εντοπιστούν τα στοιχεία για τους χρήστες. «Υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί ο τελικός χρήστης στην πλατφόρμα tik -tok» σημειώνει.

Προσοχή από τους γονείς… «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή και φίλτρα»

Σε ότι αφορά το θέμα των γονέων και πως θα πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά τους, ο Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει πως «δεν υπάρχει μαγική συνταγή και φίλτρα που να επιλύουν τα προβλήματα αυτά. Πρέπει οι γονείς να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε την αλλαγή του παιδιού μας στην συμπεριφορά τους καθώς το παιδί όταν είναι θύμα ειδικά την κακοποίηση που ονομάζεται παιδική πορνογραφία αλλάζει τρομακτικά η συμπεριφορά του. Εμπειρικά σας αναφέρω πως αλλάζει η συμπεριφορά του. Οι γονείς θα πρέπει να μιλούν συνεχώς μαζί με τους ανήλικους χρήστες και μαζί να βρίσκουν λύσεις».

Νεαρά πρόσωπα πίσω από τις υποθέσεις διάδοσης πορνογραφικού υλικού

Σε ότι αφορά τις συλλήψεις που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και το νεαρό της ηλικίας των υπόπτων κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά είπε ότι πρόκειται για ακόμη ένα ζήτημα που προβληματίζει το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Πράγματι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι εμπλεκόμενοι ύποπτοι για την διάδοση τέτοιου υλικού είναι μικρότερης ηλικίας. Αυτή η μορφή αδικημάτων είναι πολύ σοβαρή και είναι κάτι που στιγματίζει τόσο το θύμα αλλά και τον θύτη, αν το κάνει ασύνδετά, να διάδοση δηλαδή τέτοιο υλικό».

Σε ότι αφορά τους Κύπριους που προχωρούν σε τέτοιες υποθέσεις διάδοσης πορνογραφικού υλικού ο κ. Κάρκας αναφέρει πως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νεαρά πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ σοβαρό αδίκημα.

«Ως λαός έχουμε την νοοτροπία του «Οκ! να το κάνω». Ότι και να γίνει, ο νομός είναι πεντακάθαρος , η κατοχή, η διάδοση, το να βλέπω το να στέλνω αυτές οι ενέργειες είναι ποινικά κολάσιμες με υψηλότερες ποινές φυλάκιση. Ο λόγος είναι γιατί πάντα πίσω από μια φωτογραφία η ενός βίντεο είναι η απεικόνιση ενός πραγματικού παιδιού» καταλήγει.

Leave a Reply

Scroll to top